Protestantska hriscanska zajednica

SLUŽBA | NEDELJA 18h

VESTI, NAJAVE, NOVOSTI I INFORMACIJE

Novembar je bio period manjeg tempa...

Još uvek je trajala Alfa...


Pastor naše crkve je učestvovao na treningu za Evanđeliste u Peskari, Italija. Govornici su bili Majkl Grin, Džon Lenoks


Takođe ugostili smo predstavnike organizacije OneHope, koja proizvodi jako interesantne materijale za decu. Razgovarali smo sa njima o mogućnosti sinhronizacije jednog dečijeg filma.


POSETA KOREJI | 22 Dec 2016Pastor naše crkve Beređi Dušan Bera, je u oktobru posetio crkve u Južnoj Koreji. U Južnoj Koreji, Evanđeosko hrišćanstvo (kao što je naše) je u ogromnoj ekspanziji. Od pedesetih godina dvadesetog veka, do danas, evanđeosko hrišćanstvo je postalo dominantna veroispovest u Koreji, sa preko 11 miliona vernika. Najveća svetska crkva, Jindo Crkva Punog Evanđelja, od pola miliona vernika koji se sastaju u jednoj lokalnoj crkvi, se nalazi u Seulu.
U toku putovanja pastor je napisao više tekstova na svom blogu:

NA KRAJ SVETA...
Okdo-ri, malo ostrvo Jodo arhipelaga, negde između Žutog i Istočnog-kineskog mora, Koreja. Nije turistička destinacija, do njega ne voze brodovi. Nema asfaltnog puta, nema prodavnica, škola. Samo malo ribarsko seoce, 40 stanovnika samo.
Žive od ribolova, i gaje alge. Da, gaje alge. Nisam ni znao da se alge gaje, ali oko ostrva, u moru, su ogromne plantaže – bove povezane sa užadima u koje su zasađene razne vrste algi. Kada sam stupio na ostrvo, neka baka je sušila alge. Videći kako zainteresovano posmatramo, ponudila je da probamo. Čudno, specifično, dopada mi se. Natovari nam pun naramak, kaže ponesite da imate da jedete.
Link do cele priče: http://bera-kahristu.blogspot.rs/2016/10/na-kraj-sveta.html

ANJOM HASAJO
9.000 kilometara od kuće. Druga nedelja u Koreji, negde sam na pola putovanja, još toliko. Nebrojeni utisci. Kultura različita od Srbije, na toliko načina da je to nemoguće opisati u nekoliko rečenica, čak i u jednom blogu (razmišljam da napišem poseban blog o tome, kada složim utiske). Nekada dani prođu pre nego vidimo lice evropljana, ili čujemo jezik koji razumemo (osim našeg domaćina Hane).
I onda ulazimo večeras u crkvu, Hanulkum Jendong crkvu, gde treba da govorimo, i dočeka nas natpis na ćirilici - dobre došli. Doduše bugarski je, ali ovo nije nešto napravljeno za našu posetu. Taj natpis, kao i natpisi dobrodošlice na drugim balkanskim jezicima su trajno zalepljeni na ulazu. Nekoliko desetina metara dalje, u sali, novo iznenađenje. Ceo zid crkve je uređen kao katedrala, na na zidu zalepljene zastave Balkanskih zemalja, i natpisi. Srpska zastava, i natpis Srbija, u gradu Seulu. I ponovo, to nije nešto privremeno, zastave i natpisi su sastavni deo života ove crkve. Oni se mole redovno za zemlju Srbiju.
Link do cele priče: http://bera-kahristu.blogspot.rs/2016/10/anjom-hasajo.html

PLANINA OČAJA
olitvena planina Baptističke crkve iz Seula, u oblasti Gangwon-do, Koreja. Pozvani smo od pastora Davida Lija, da posetimo ovo mesto. Koncept molitvene planine je specifičan za Koreanske crkve, verovatno povezan sa njihovom kulturom. Crkve kupuju delove planine i prave tu svoje molitvene centre, mesta gde se hrišćani mogu povući na par dana, moliti, meditirati, razmišljati. Već smo do sada posetili Molitvenu planinu Jindo crkve Celovitog Evanđelja iz Seula, ali ova se razlikuje. Celokupna je zasnovana na knjizi Put Hrišćanina.
Put hrišćanina je napisao Engleski hrišćanin, puritanac, baptista, Džon Banjan. Objavljena je davne 1687 godine, i od tada nebrojeno puta prevedena. Banjan je propovednik koji je mnoge godine proveo u zatvoru zbog svoje vere, jedan od mučenika evanđeoske crkve. Pastor Li, naš domaćin je posvetio veliki deo svoje službe izgradnji centra koji je posvećen ovoj knjizi. Širom planine su postavljeni kipovi, objekti koji govore priču ove knjige. Projekat fascinantan, nešto što vredi doživeti. Ali to nije tema mog bloga.
Link do cele priče: http://bera-kahristu.blogspot.rs/2016/10/planina-ocaja.html

HRIŠĆANSKI JO-JO
Još uvek u Koreji, grad Jeonju, centralna Koreja. Prošli smo južni deo Koreje uzduž i popreko... Uveliko me hvata nostalgija za porodicom, crkvom kojoj pripadam, ljudima koje volim. Sa druge strane, ono što doživljavam u Koreji ne prestaje da me inspiriše.
Večeras sedim u stanu jedne obične koreanske porodice. Mala sobica, nas petnaestak u njoj. Nisu pastori, vođe ovo su "obični" vernici (Susretali smo se ovde sa pastorima koji vode crkve od 20.000 ljudi, ogromne organizacije, škole, fakultete - o njima nisam pisao, imam svoje razloge.). Večeras je sastanak njihove kućne grupe. Sedimo na podu, za niskim stolovima prepunim hrane. Potrudili su se da nas ugoste.
Link do cele priče: http://bera-kahristu.blogspot.rs/2016/10/hriscanski-jo-jo.html

ŽENA KOJA JE PRODALA SVOJE OČI
Ovo je priča o jednostavnom heroju vere. O jednoj velikoj ženi, posvećenoj, borcu. Ženi misionaru, pastoru. Kontraverzna priča, možda će nekog šokirati, možda i sablazniti, ali moram da je ispričam. Samo dok je čitate, skinite naočare naše kulture... sa naočarima kulture možda ćete videćete fanatizam, bez njih heroja.
Već treću nedelju sam u Koreji, ozbiljno patim od nedostatka kuće. Nedostaje mi porodica, crkva, sve... Prepun sam utisaka, a nekad mi se čini i prezasićen. Pitam se da li mogu više išta da primim? Šta novo može da se desi? Prolutao sam Korejom uzduž i popreko, video crkve, muzeje, istorijska mesta... Sedeo sa mnogim vođama, vođama velikih crkava (20,000 ljudi), dekanima (o tome nisam pisao, niti planiram). Sedeo u domovima Koreanaca, na podu, jedući sa njima, moleći se. Video lepotu Koreanske crkve, video i loše stvari. Jeo stvari kojima ni ime ne znam. Šta je još ostalo da se vidi?
Link do cele priče: http://bera-kahristu.blogspot.rs/2016/10/zena-koja-je-prodala-svoje-oci.html
Septembar su obeležila razna dešavanja - počela je nova crkvena godina. Timovi su se okupili...
Sezonu su počeli Rendžeri - malo penjanja po drveću.Takođe, i njihove vođe su posetile Viminacijum...


Sve je sledilo krštenje:A na kraju Alfa kurs... Ovaj put, pokrovitelj je čuveni avanturista Bear Grils


U Avgustu kamp do kampa - prvo kamp naših Royal Rangera u Poljskoj, pa dečiji kamp, pa tinejdžerski kamp... Samo se niže.

Pa da krenemo redom:
Početkom avgusta 2016, pedesetak naših izviđača je učestvovalo u Evropskom kampu Royal Rendžera, u Wroclavu, Poljska. Ukupno je bilo preko 7000 Rendžera iz cele Evrope. Nedelju dana zabave, učenje, druženja. Na kraju smo posetili i Aušvic, što nas dovelo do suza.
Rendžeri na putu...

Kako kamp izgledaKakav bi kamp bio bez kampera?


O samom Aušvicu možete pročitati u blogovima našeg pastora:
http://bera-kahristu.blogspot.rs/2014/05/2852014-ausvic.html
i http://bera-kahristu.blogspot.rs/2014/06/362014-ausvic-ii-o-nadi.html

DEČIJI KAMP
Odmah po povratku iz Poljske održao se naš tradicionalni kamp Betel. Četrdesetak dece je uživalo u njihovoj letnjoj avanturi.


TINS KAMP
A posle dece, odmah su i tinejdžeri imali njihov kamp. Samo mnogo, mnogo intenzivniji.Sa nama su bile i gošće iz SAD- ponovo nas je posetio tim World Race.

JULSKE ČAROLIJE | 22 Dec 2016
Malo smo bili lenji sa objavljivanjem novosti, pa vam pružamo pregled dešavanja u julu 2016.

Leto je u crkvi vreme kampova, konferencija. Svako leto organizujemo Engleski kamp u saradnji sa našim Gostima iz SAD.
To je prilika za druženje, učenje engleskog jezika, i produbljivanje duhovnosti. Slede neke slikePreuzmi odgovornostLeto je vreme kada aktivnosti opadaju, vreme kada prelazimo u mod odmaranja, opuštanja. Odmor možemo posmatrati u dva smera. Odmaranje od aktivnosti koje su iza nas, ili kao odmor kao pripremanje za ono što je pred nama. Draga crkvo, pozivam vas da ovo leto posmatramo kao pripremu.

Bog nam je kao crkvi dao novo viziju. Sanjamo da vidimo naš grad transformisan uticajem Duha Svetog, kroz nas. Mi smo crkva Novog Sada (ne isključujući druge crkve, uzimamo našu odgovornost), odgovorni smo za grad koji nam je poveren. Odgovorni smo da uradimo, silom Božije, sve što je do nas, da vidimo naš grad promenjen.

Pozvani smo da donosimo Carstvo Božije ovde na zemlju. Svoju službu naš Gospod je počeo rečima:“ Na meni je Duh Gospodnji, jer me je pomazao da objavim siromasima evanđelje, poslao me je da sužnjima objavim oslobođenje, slepima da će progledati, da na slobodu pustim potlačene, da objavim godinu blagonaklonosti Gospodnje.“ Luka 4:18-19. To je transformacija pod uticajem Duha Svetog. Kada je Hristos slao svoje učenike, slao ih je sa rečima „idite i objavite da je došlo Carstvo Nebesko, gubave čistite, demone izgonite...“, a taj zadatak je prenesen i na nas – doneti Carstvo Božije u naš grad.
Kako preuzeti odgovornost za naš grad? Kako preuzeti odgovornost ta poziv koji nam je Bog uputio? Kako da naši poslovi, škole... postanu naša misijska mesta - ne samo kao mesta na kojima evangeliziramo, nego kroz način na koji radimo/učimo, utičemo? Kako da naši sugrađani upoznaju Njega? Kako da se transformišu naše škole, bolnice, sudovi, policija, fabrike...?
Zadatak je veći od svakog od nas. Princip Tela Hristovog (kako Sveto pismo naziva crkvu) jeste da svako od nas treba da uradi njegov deo, doprinese svojom jedinstvenošću talenata, sposobnosti i darova Duha Svetog. Kada svako radi svoj deo, pod uticajem Duha Svetog, nema ništa silnije od Tela Hristovog. Zato, pitanje o kome razmišljamo ovo leto je – Kako preuzeti odgovornost?Na ovu temu razmišljaćemo u toku jula i avgusta, svake nedelje u 18 časova, na našim redovnim službama. Govornik će u toku ove serije uglavnom biti pastor naše crkve, Beređi Dušan – Bera.

Raspored tema:
3.7. Sanjati san koji je veći od tebe samog!
10.7. Kako voleti svoj grad?
17.7. Širiti uticaj Carstva
24.7. Nađi svoj jedinstveni dizajn!
31.7. Moja odgovornost je...?

7.8. Prepoznaj svoje darove - razumeti darovi Duha Svetog
14.8. Prepoznaj svoje Duhovne darove - tri boje službe – crvena je boja evanđelja
21.8. Prepoznaj svoje Duhovne darove – tri boje službe – plava je boja delovanja Duha Svetog
28.8. Prepoznaj svoje Duhovne darove - tri boje službe – zelena je boja služenja

4.9. Preuzmi odgovornost – slaganje puzli u jednu sliku.

Dobrodošli! Ulaz slobodan za sve zainteresovane!

<< Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 17 Naredna >>