Protestantska hriscanska zajednica

SLUŽBA | NEDELJA 18h

VESTI, NAJAVE, NOVOSTI I INFORMACIJE

Sretan rođendan voljeni grade. Danas, 1.2.2016. je rodjendan našeg grada - Novog Sada - 268 rođendan. Volimo naš grad, smatramo da smo kao crkva duboko povezani sa mestom u kome živimo. Fascinirani smo i njegovom istorijom.

Pre 268 godina, kraljica Marija Terezija je napisala: Mi, Marija Terezija, Božjom milošću carica rimska, a kraljica Ugarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Rame, Srbije, Galicije, Lodomerije itd. itd. dajemo glasom ovoga pismena na znanje svakome, koga se tiče [...] da taj toliko puta spominjani naš Petrovaradinski kameralni grad, koji leži na drugoj strani Dunava u bačkoj županiji na zemljištu Sajlovo, silom naše kraljevske moći i ugleda iz ranije navedenih razloga [...] učinimo svojim slobodnim kraljevskim gradom i da ga uvrstimo, primimo i upišemo u broj, krug i red ostalih naših slobodnih kraljevskih gradova naše kraljevine Ugarske tako i naših naslednih zemalja, ukidajući mu dosadašnje ime Petrovaradinski Šanac, nađosmo za dobro da se ubuduće zove i da mu naslov bude Neoplanta, mađarski Újvidék, nemački Neu-Satz, srpski Novi Sad i bugarski Mlada Loza.“

Time je Novi Sad postao grad, ali i dobio izuzetno ime. Ime koje govori o novom početku... veoma evanđeoski i proročki. Naš pastor je napisao blog "Četiri proročke slike iz istorije našeg grada". Pročitajte i saznajte o delu Božijem kroz Novi Sad - .
http://bera-kahristu.blogspot.rs/2016/02/cetiri-prorocke-slike-iz-istorije-novog.html